fbpx

Waarom stijgen de energieprijzen?

Geplaatst: 14 oktober 2021 · In categorie: Energierekening


De energieprijzen stijgen. Wat is er aan de hand?
Er zijn veel factoren die verklaren waarom de energieprijzen zo hard stijgen. De wereldmarkt, de klimaatplannen en het weer zijn factoren die vraag en aanbod beïnvloeden. En hoe hoger de vraag en hoe lager het aanbod des te sterker stijgen de prijzen.

Tijdens Covid-19 lagen grote delen van de economie stil. Op dit moment herstelt de economie zich. Hierdoor neemt de vraag naar energie toe. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa, de VS en in Azië. De toegenomen vraag leidt tot prijsstijgingen.

Tegelijkertijd is het aanbod van gas laag. Het lage aanbod van gas leidt tot prijsstijgingen.
Dit komt onder andere door het koude voorjaar. We konden toen heerlijk schaatsen maar de verwarming moest ook langer zijn werk doen. Onze gasvoorraad is hierdoor lager.
Daarnaast is het aanbod van gas schaars omdat we stoppen met aardgaswinning in Groningen. Hierdoor zijn we afhankelijker van gas uit het buitenland, met name vanuit Rusland en Noorwegen. Politieke invloeden en langdurig onderhoud van gaswinningsinstallaties verklaren dat de huidige gasvoorraden nog niet op het gewenste peil zijn.

Doordat wij elektra opwekken met o.a. gascentrales, is de hogere prijs van gas ook van invloed op de prijsstijging van elektra.
Ook de klimaatplannen en het weer hebben invloed op de prijsvorming. Door de klimaatplannen is er een levendige handel ontstaan in CO2-emissierechten. De prijs voor deze emissierechten beïnvloedt de prijs van elektra.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over de energieprijzen? Dat begrijpen wij en uiteraard staan onze adviseurs voor u klaar om deze vragen te beantwoorden. Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 8.30 – 17.00 op telefoonnummer (085) 77 33 120.


Kies voor FENOR

  • 7.8 beoordeling
  • 88% beveelt ons aan
  • Transparante tarieven
  • Geen sjoemelstroom
  • Geen verkapte cadeau’s
Klantenservice bereikbaar van
maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur
085-77 33 120

klantenservice@fenor.nl
contactpagina ›

Misschien vind je dit ook interessant

Gas

Foutieve berichtgeving media

Heerenveen, 5 oktober 2021 Naar aanleiding van een persbericht van een energievergelijkwebsite (Vastelastenbond), welke door veel media klakkeloos is overgenomen,...

Gas

Nederland gasvrij?

We horen het steeds vaker. Nederland wil vanaf 2050 geen CO2 meer uitstoten, maar wat voor gevolgen heeft dit voor...

Energierekening

Opzegvergoeding

Overstappen naar een andere energieleverancier kan zonder problemen of kosten aan het einde van de contractperiode. Let er wel op dat...

Vormgeving en realisatie: NDC mediagroep