fbpx

Op gas of elektrisch koken?

Geplaatst: 3 mei 2021 · In categorie: Gas


Voor een gemiddeld gezin is elektrisch koken ongeveer 2 tot 2,5 x zo duur als koken op gas. Op gas gemiddeld 40 euro per jaar, elektrisch tussen de 80 en 100 euro. Toch heeft elektrisch koken de toekomst. Dat heeft alles te maken met de energietransitie en de duurzaamheidsdoelen van de overheid. De CO2-uitstoot is nu nog voor beide energiebronnen ongeveer hetzelfde, maar stroom wordt steeds meer duurzaam opgewekt. 

Vroeg of laat, maar uiterlijk in 2050, zullen alle woningen en overige gebouwen in Nederland gasvrij moeten zijn. Dat betekent dat de huizen dan op een andere manier verwarmd worden en dat koken op gas niet meer kan. Eén van de klimaatafspraken is namelijk dat 20% van de woningen in 2030 geen gas meer zal gebruiken en dat in 2050 zelfs álle huizen en gebouwen van het gas af zullen zijn. De toekomst is dus elektrisch en dat heeft ook gevolgen in de keuken. 

De meeste ovens werken al op elektriciteit, maar voor kookplaten is dat anders. Het gros van de mensen (zo’n 80%) kookt nu nog op gas en is daar helemaal aan gewend. De warmtetoevoer is nauwkeurig te doseren, met direct effect op de inhoud van de pan. Elektrisch koken zal even wennen zijn, maar is een prima – en duurzaam – alternatief. Er zijn verschillende opties: met een klassieke elektrische kookplaat, een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Inductiekoken is de meest gebruikte vorm van elektrisch koken en van de drie ook de zuinigste. Inductie gebruikt 20% minder stroom dan een keramische plaat. 

Bron: Consumentenbond  


Kies voor FENOR

  • 7.8 beoordeling
  • 88% beveelt ons aan
  • Transparante tarieven
  • Geen sjoemelstroom
  • Geen verkapte cadeau’s
Klantenservice bereikbaar van
maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur
085-77 33 120

klantenservice@fenor.nl
contactpagina ›

Misschien vind je dit ook interessant

Energierekening

Waarom stijgen de energieprijzen?

De energieprijzen stijgen. Wat is er aan de hand? Er zijn veel factoren die verklaren waarom de energieprijzen zo hard...

Gas

Foutieve berichtgeving media

Heerenveen, 5 oktober 2021 Naar aanleiding van een persbericht van een energievergelijkwebsite (Vastelastenbond), welke door veel media klakkeloos is overgenomen,...

Gas

Nederland gasvrij?

We horen het steeds vaker. Nederland wil vanaf 2050 geen CO2 meer uitstoten, maar wat voor gevolgen heeft dit voor...

Vormgeving en realisatie: NDC mediagroep