fbpx

Nederland gasvrij?

Geplaatst: 20 juli 2021 · In categorie: Gas


We horen het steeds vaker. Nederland wil vanaf 2050 geen CO2 meer uitstoten, maar wat voor gevolgen heeft dit voor u, waar moet u rekening mee houden en waarom? Allemaal vragen waar wij u graag verder mee helpen.

Stoppen met aardgas is noodzakelijk
Door de energietransitie gaan steeds meer woningen van het gas af en zullen steeds meer woningen volgen. Er zijn verschillende redenen waarom wij moeten stoppen met aardgas. Dit zijn:

  • De CO2-uitstoot wat we kennen als koolstofdioxide is de belangrijkste oorzaak van onze klimaatverandering.
  • De voorraad van aardgas is niet oneindig en uiteindelijk raakt dit een keer op. De winning van aardgas zorgt er steeds vaker voor dat er schade ontstaat zoals nu in Groningen.

Wanneer gaan we gasvrij wonen?
Vanaf 2050 moeten wij allemaal duurzaam en CO2-neutraal wonen. Dit is nog een hele operatie aangezien momenteel 89% van de huishoudens gebruik maakt van aardgas. Wanneer uw woning aan de beurt is hangt af van uw gemeente. Elke gemeente maakt een plan waarin staat welke wijken als eerst aan de beurt zijn. Dit plan moet uiterlijk 2021 gereed zijn. Indien u wilt weten of er al meer bekend is kan u altijd even op de site van uw gemeente kijken en zoeken naar ‘Transitievise Warmte’.

Mogelijkheden als u gasvrij gaat wonen? Het verwijderen van uw gasaansluiting is kosteloos
Als u gasvrij gaat wonen zijn er een paar mogelijkheden. U kunt uw gasmeter laten zitten, u kunt uw gasmeter kosteloos laten verwijderen of u kunt uw gasmeter tijdelijk laten afsluiten.

Als u nog niet 100% gasvrij woont, dan moet u uw gasmeter natuurlijk laten zitten. Controleer dus goed of u nog gas gebruikt, hoe weinig dit ook is. Gebruikt uw zonneboiler nog een beetje gas voor warmwater? Of gebruikt uw centrale verwarming nog gas voor de verwarming van uw huis bij hele koude dagen?

Als u wel volledig gasvrij woont en u laat uw aansluiting zitten dan kost dat geld. Via uw energieleverancier brengt de netbeheerder namelijk kosten in rekening. Ook kan het laten zitten van gasaansluiting leiden tot gevaarlijke situaties in de toekomst.

Deze kosten kunt u voorkomen. U kunt namelijk de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) die u met uw netbeheerder heeft opzeggen. U dient zelf de verwijdering van uw gasaansluiting aan te vragen via www.mijnaansluiting.nl. De netbeheerder verwijdert dan de gasmeteropstelling en de aansluitleiding. Het verwijderen van uw gasaansluiting is kosteloos.

Als u de gasaansluiting nog niet meteen wilt laten verwijderen, dan kunt u de aansluiting laten afsluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Hierna is het aan u om een keuze te maken tussen het opnieuw aansluiten of het alsnog definitief verwijderen van uw gasaansluiting.

Maar let op! Aan het opnieuw aansluiten zijn (bij beide opties) kosten verbonden. Deze kosten brengt de netbeheerder bij u in rekening. Het verwijderen van uw gasaansluiting is kosteloos. Het blijft echter belangrijk dat u wel actief de aanvraag tot verwijdering doet.

Heeft u vragen over het afsluiten en verwijderen van uw gasaansluiting? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Bron: NEDU


Kies voor FENOR

  • 7.8 beoordeling
  • 88% beveelt ons aan
  • Transparante tarieven
  • Geen sjoemelstroom
  • Geen verkapte cadeau’s
Klantenservice bereikbaar van
maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur
085-77 33 120

klantenservice@fenor.nl
contactpagina ›

Misschien vind je dit ook interessant

Energierekening

Waarom stijgen de energieprijzen?

De energieprijzen stijgen. Wat is er aan de hand? Er zijn veel factoren die verklaren waarom de energieprijzen zo hard...

Gas

Foutieve berichtgeving media

Heerenveen, 5 oktober 2021 Naar aanleiding van een persbericht van een energievergelijkwebsite (Vastelastenbond), welke door veel media klakkeloos is overgenomen,...

Energierekening

Opzegvergoeding

Overstappen naar een andere energieleverancier kan zonder problemen of kosten aan het einde van de contractperiode. Let er wel op dat...

Vormgeving en realisatie: NDC mediagroep