fbpx

Energie: waar betaal ik voor?

Geplaatst: 29 september 2020 · In categorie: Energierekening


Uw energierekening is samengesteld uit meerdere factoren. Natuurlijk betaalt u voor de verbruikte energie (gas en stroom), maar er komen ook netbeheerkosten en belastingen bij. Hoe wordt uw maandbedrag bepaald en wat betekenen de verschillende posten op de jaarrekening?

Energieverbruik
FENOR maakt een inschatting van de hoeveelheid energie die u in een jaar verbruikt. Voor het bepalen van het maandbedrag kijken we zowel naar het geschatte energieverbruik als naar de prijs van energie. FENOR stuurt u een keer per jaar de energierekening waarop u precies kunt zien hoeveel energie u dat jaar heeft gebruikt.
Als bij de jaarafrekening blijkt dat u meer betaald heeft dan nodig was, betalen we dat terug. Heeft u te weinig betaald, dan krijgt u een aanvullende rekening.

Leveringskosten
Op de energienota ziet u hoeveel gas en elektra u heeft gebruikt en wat de leveringskosten zijn. FENOR rekent vaste en variabele leveringskosten.
Onder de vaste kosten vallen bijvoorbeeld administratiekosten en vaste leveringskosten. Deze kosten brengen wij ongeacht uw verbruik per geleverde dag bij u in rekening.
De variabele kosten zijn afhankelijk van de energieprijs. Dus de prijs per kWh (stroom) of m3 (gas). Maar ook belastingen of netbeheerkosten kunnen variëren.

Bij een contract met een vaste looptijd leveren wij de energie voor de afgesproken prijs gedurende de hele contractperiode. De tarieven gaan in op de afgesproken startdatum en eindigen op de afgesproken einddatum. FENOR kent op dit moment één variabel product, het Modelcontract. Deze tarieven wijzigen op 1 januari en 1 juli. De variabele leveringstarieven bij de startdatum van de levering staan in uw contract.

Netbeheerkosten
Namens de netbeheerder brengen we een vast bedrag in rekening. Op de hoogte van dat bedrag hebben wij geen invloed. Het zijn kosten die de netwerkbeheerder rekent voor de energieaansluiting, het transport van gas en stroom naar uw adres en de energiemeter.

Belastingen
Via uw energierekening betaalt u energiebelasting, btw en opslag duurzame energie. Ook daar heeft FENOR geen invloed op. Energiebelasting betaalt u over de hoeveelheid energie die u gebruikt. Voor energie geldt een btw-tarief van 21%. Voor iedere kWh stroom en kuub gas betaalt u ook een bedrag voor de opslag van duurzame energie. Zo hoopt de overheid de transitie naar duurzame energie een impuls te geven.
Omdat de overheid energie als basisbehoefte ziet, hoeft u over een deel van de energie geen belasting te betalen. Die belastingvermindering geldt per elektriciteitsaansluiting. Hoeveel dat is kunt u vinden op de website van de Belastingdienst.

FENOR. Gewoon eerlijk over energie.


Kies voor FENOR

  • 7.8 beoordeling
  • 88% beveelt ons aan
  • Transparante tarieven
  • Geen sjoemelstroom
  • Geen verkapte cadeau’s
Klantenservice bereikbaar van
maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur
085-77 33 120

klantenservice@fenor.nl
contactpagina ›

Misschien vind je dit ook interessant

Energierekening

Waarom stijgen de energieprijzen?

De energieprijzen stijgen. Wat is er aan de hand? Er zijn veel factoren die verklaren waarom de energieprijzen zo hard...

Gas

Foutieve berichtgeving media

Heerenveen, 5 oktober 2021 Naar aanleiding van een persbericht van een energievergelijkwebsite (Vastelastenbond), welke door veel media klakkeloos is overgenomen,...

Gas

Nederland gasvrij?

We horen het steeds vaker. Nederland wil vanaf 2050 geen CO2 meer uitstoten, maar wat voor gevolgen heeft dit voor...

Vormgeving en realisatie: NDC mediagroep